online apotheek & drogist

Verzending €4,95
gratis boven €70
Veilig betalen met iDeal of overschrijving

Hoest bij kinderen

Hoest bij kinderen wordt veroorzaakt door meestal een virale en soms een bacteriële infectie. We onderscheiden hoest zonder slijm (droge hoest, prikkelhoest of kriebelhoest) of hoesten met slijm. Laat het kind bij hoest voldoende drinken. Warme dranken en een lepel honing verzachten de keel. Het ophoesten slijm gaat makkelijker door te stomen met heet water.

De eerste keuze bij een kriebelhoest is een verzachtende hoestsiroop zoals althaeasiroop of tijmsiroop (eventueel zonder suiker). Ook kan een siroop met noscapine gebruikt worden. Noscapine is een hoestprikkeldempende stof die is te gebruiken vanaf 3 jaar. Noscapine werkt na 30-60 minuten en de werking houdt 4 uur aan. Er zijn naast noscapinesiropen, ook noscapinetabletjes.

Een tweede hoestprikkeldempende stof is dextromethorfan (te gebruiken vanaf 2 jaar). Dextromethorfan is vanwege de grotere kans op bijwerkingen alleen in de apotheek te koop en geen eerste keus. Dextromethorfan werkt na 30-60 minuten en de werking houdt 3-6 uur aan.

Gebruik bij een slijmhoest een verzachtende stroop zoals althaeasiroop of tijmsiroop. U kunt ook Hoestdrank FNA (Mixtura resolvens) proberen. Dit is een hoestdrank met salmiak, anijsspiritus en zoethout. Sommige hoestdranken bevatten stoffen die het slijm in de luchtwegen minder taai maken. Dit zijn acetylcysteïne, broomhexine en carbocisteïne. Het effect van deze middelen is beperkt.

Raadpleeg een huisarts wanneer een kind jonger dan 6 maanden hoest, of een kind ouder dan 6 maanden langer dan 5 dagen hoest. Ga ook naar de huisarts bij koorts met het ophoesten van slijm, longaandoeningen of een verminderde afweer, hoest met pijn op de borst bij het inademen, het ophoesten van rood speeksel of bloed, hoest in combinatie met kortademigheid, hoest met piepen, aanhoudende nachtelijke hoest en hoest met gierend inademen.