online apotheek & drogist

Verzending €4,95
gratis boven €70
Veilig betalen met iDeal of overschrijving

Roos

Mensen met roos hebben last van schilfering van de hoofdhuid. Deze aandoening is onschuldig en komt vaak voor. Roos veroorzaakt geen haaruitval en kaalheid, en is ook niet besmettelijk. Vaak wordt roost wel als onhygiënisch ervaren.

Roos is niets anders dan een versnelde aanmaak en afstoting van dode huidcellen. Ook is de productie van talg groter waardoor de huidcellen de neiging hebben samen te klonteren en daardoor zichtbaar worden.

Een vaakvoorkomende klacht bij roos is jeuk. Roos begint vaak in de puberteit en wordt minder na het vijftigste levensjaar. Bij het ontstaan van roos speelt de huidschimmel Pityrosporum ovale een rol.

Bestrijding van deze van nature op de huid voorkomende schimmel met ketoconazolshampoo kan roos tegengaan. Dit is echter niet bij iedereen het geval, wat erop wijst dat er naast deze schimmel ook andere (onbekende) factoren verantwoordelijk zijn voor roos. Daarom kan bij gewone roos ook een antiroosshampoo met koolteer of zinkpyrithion al een goede oplossing zijn. Koolteer vertraagt de afschilfering van huidcellen en vermindert de jeuk. Zinkpyrithion stopt het schilferen.

Wanneer de roos na anderhalve maand nog niet verminderd is na gebruik van een antiroosshampoo, dan is het raadzaam om bij de huisarts langs te gaan. Dit geldt ook wanneer er korstjes en/of extreem schilferende plekjes op de hoofdhuid voorkomen.